Main menu:


Memory Lane

20071208-Kunming-E006
View at Kunming from the Western Hills

Site search

Login

Registration disabled | Recover lost password?
Username
Password

Tel Aviv

Tel Aviv speelt, Haifa werkt en Jerusalem bidt.
Dus natuurlijk willen wij in Tel Aviv wonen!! :mrgreen:

Tel Aviv speelt…

Ongeveer halverwege de kustlijn van Israel ligt Tel Aviv. Het is een jonge moderne stad, het econmisch en cultureel centrum van Israel. Net ten zuiden ervan ligt Jaffa. Dat is waar de bewoning begon. Jaffa kent een enorm complexe historie als belangrijke havenstad. Archeologische opgravingen hebben vondsten aan het licht gebracht die tot zo’n 7500 jaar voor het begin van onze jaartelling te dateren zijn. Historische bronnen vertellen ons dat de Egyptenaren er geheerst hebben, dat Koning David en Koning Salomon de stad in handen hebben gehad, dat de kruisvaarders er de macht hebben gehad, maar ook dat Saladin, Koning Richard Leeuwenhart en Napoleon er hun stempel hebben achter gelaten..
In het begin van de twintigste eeuw begon de stad zodanig te groeien dat steeds meer mensen zich net ten noorden van de stad vestigden, zodat een hele nieuw wijk ontstond in de zandduinen langs de kust. Dit was de eerste van de vele wijken van het toekomstige Tel Aviv. De naam Tel Aviv betekent zoveel als ‘lenteheuvel’. ‘Tel’ is hebreeuws voor ‘heuvel’ en wordt in de archeologie gebruikt om een heuvel te omschrijven waar laag op laag aan bewoning heeft plaats gevonden. ‘Aviv’ is hebreeuws voor lente. Het contrast tussen de twee delen van de naam – Tel, wat met een lange geschiedenis wordt geassocieerd en Aviv (lente) wat met nieuw, jong leven wordt geassocieerd – doet nog steeds denken aan het contrast tussen de lange geschiedenis van het gebied en de eigenlijk nog zo jonge stad. De naam komt echter van de vertaling van het boek van Theodor Herzl, Altneuland (oud-nieuw-land), wat in het hebreeuws vertaald werd naar Tel Aviv.
Tel Aviv bleef vrij constant groeien onder invloed van de vele migratiegolven. Al in het eerste kwart van de twintigste eeuw nam Tel Aviv de rol als belangrijkste economisch centrum over van Jaffa. In de dertiger jaren ontstond het deel van Tel Aviv dat nu White City wordt genoemd, naar de overwegend witte huizen. Het merendeel van de huizen hier is gebouwd onder invloed van Bauhaus architecten uit Duitsland die voor het Nazi-regime vluchtten. Maar ook in de rest van Tel Aviv is het merendeel van de huizen wit, of in ieder geval licht van kleur, met als gevolg dat vooral in de touristenindustrie de stad als geheel vaak als ‘White City’ aangeduid wordt.
Na de onafhankelijkheidsverklaring van Israel in 1948 was Tel Aviv tijdelijk de hoofdstad van Israel, maar in 1949 ging die eer over aan Jerusalem. Als gevolg van het internationale dispuut over de status van Jerusalem bleef de meerderheid van de buitenlandse ambassades echter tot de dag van vandaag in Tel Aviv.
Omdat Tel Aviv gebouwd werd op een ondergrond van zandduinen was landbouw niet winstgevend. Jaffa had al jaren eerder haar rol als belangrijkste havenstad moeten afstaan aan de veel modernere havens van Haifa en Ashdod. Mede ten gevolge daarvan ontwikkelde Tel Aviv zich als een centrum voor wetenschappelijk en technisch onderzoek, waarmee het inmiddels een leidinggevende plaats heeft weten te bemachtigen op het internationale toneel.
Door de opvallende status van Tel Aviv heeft zich een enorm stedelijk gebied ontwikkeld, dat wel wordt aangeduid met de naam Tel Aviv Metropolitan Area. Grofweg komt dit gebied overeen met het gebied dat bestempeld wordt als ‘Gush Dan’, wat zoveel betekent als ‘Dan regio’. Deze naam verwijst naar de historische achtergrond van het gebied, dat behoorde tot de stam van Dan in het bijbelse Israel.
Tel Aviv heeft zich in de loop der jaren ook ontwikkeld als internationaal aantrekkelijke touristische bestemming. De stad is omschreven als ‘de stad die nooit slaapt’ vanwege de nadrukkelijke 24-uurs cultuur. Daarnaast is het een ideaal uitvalspunt om de rest van Israel te verkennen. Door de centrale ligging is een groot deel van de aantrekkelijkste touristische trekpleisters door middel van eenvoudige dagtrips te verkennen. Jerusalem ligt een uurtje rijden naar het oosten, de Dode Zee ligt een uurtje verder rijden. Ongeveer 2 uur rijden naar het zuiden en je zit midden in de Negev en iets langer rijden naar het noorden brengt je naar het meer van Galilea.

Maar zoals gezegd is Tel Aviv zelf ook aantrekkelijk genoeg om er een vakantie te vieren. Er is altijd iets te doen in, ongeacht het tijdstip of je wensen: zon-zee-strand, musea, winkelcentra, marktjes, uitstekend eten en levendig nachtleven. Het enige dat ontbreekt in Tel Aviv zelf, is een historisch centrum, zoals we ze van Europese steden gewend zijn. Maar daar hebben we Jaffa voor. Sinds 1954 hebben de beide steden onder de dubbelnaam Tel Aviv-Yafo onder gemeenschappelijk bestuur gestaan, dus eigenlijk heeft Tel Aviv het allemaal!
Jaffa is de ideale plek om een vakantie te beginnen. In het historische centrum (grotendeels gerenoveerd, maar met behoud van de ‘oude’ sfeer) barst het van de galerietjes, antiekhandelaren, juweliers en anderssoortige winkeltjes in de smalle slingerende straatjes. De kleine straatjes leidden ook naar de oude haven, waar ze op dit moment (begin 2009) nog druk bezig zijn de boel op te knappen en toegankelijker te maken voor touristen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een soort boulevard langs het strand ontstaat die helemaal van het noorden van Tel Aviv naar het zuiden van Jaffa loopt, waar een aansluiting gevonden kan worden op de al bestaande boulevard van Bat Yam. Vanaf de top van de heuvel waarop Jaffa gebouwd is heb je prachtig uitzicht op de Tel Aviv en het is een perfect plekje om van de zonsondergang te genieten!
Aan de voet van de heuvel ligt het huidige centrum van Jaffa. Een groot deel van het straatbeeld wordt hier bepaald door de souk (arabische markt). Hier is vanalles te koop, van simpelweg rommel en kitsch, tot antiek; maar ook kleding, sierraden etcetera. Van mei tot en met augustus blijft de souk op donderdagavond open tot laat in de nacht, met vaak live muziek. Dit deel van Jaffa krioelt van de barretjes en restaurantjes waar de hele dag door (tot laat in de nacht) het lekkerste eten te vinden is.
Maar lekker eten hebben ze ook in Tel Aviv. De meeste Europese en Asiatische keukens zijn vertegenwoordigd, plus een hele reeks mixen van verschillende keukens. En ook een souk is te vinden in Tel Aviv. Souk HaCarmel, ofwel Carmel Market biedt vooral kleding en de bijbehorende asscesoires; voedsel, uiteenlopend van snoep tot kruiden tot vlees en vis; en wat je verder nog nodig zou kunnen hebben. Voor de tourist niet noodzakelijk de goedkoopste plek om inkopen te doen, maar als je een beetje hebreeuws spreekt of gewoon heel goed bent in onderhandelen over je prijs is het zeker de moeite waard. Een straat verder vindt op dinsdag en vrijdag (bij droog weer) een ‘Arts and Crafts Fair’ plaats. Deze markt, Nachlat Binyamin, genoemd naar de hoofdstraat van de markt, biedt een enorme diversiteit aan kunst- en handwerk van locale artiesten. Een ontzettend stimulerende, uitnodigende en kleurrijke markt, ideaal om bijzondere souvenirs te vinden. Let op, dit is niet de goedkoopste plek om iets leuks te kopen, maar wat je hier vindt is wel uniek!
Grenzend aan dit gebied ligt Neve Tzedek. Dit is het stukje Tel Aviv dat als eerste bebouwd werd toen men uit Jaffa wegtrok om in de noordelijker gelegen duinen een nieuwe wijk aan te leggen. Het meest opvallend hier is de lagere bebouwing. Het merendeel van de huizen heeft slechts 1 of 2 verdiepingen. Het doet nog het sterkste denken aan een dorp…midden in de stad. De straten zijn een stuk smaller en nauwelijks toegankelijk voor verkeer. Hoewel Neve Tzedek niet zo lang geleden beschouwd werd als een verarmde buurt, beleeft het nu een opleving. Steeds meer huizen worden opgeknapt, de hoofdstraat trekt meer en meer lokale ontwerpers van kleding en juwelen aan en enkele van de beste restaurantjes van Tel Aviv zijn in er te vinden.
Aan de andere kant van souk HaCarmel en Nachlat Binyamin bevindt zich het op dit moment populairste deel van Tel Aviv. Het meest bekend is Sheinkin Street, waar je de leukste kledingzaakjes vindt en de gezelligste barretjes en cafe’s. Dit is ook een van de centrale punten van het nachtleven in Tel Aviv. Een straat verder is King George Street, vanwaar je de dagelijkse kledingmarkt bereiken kunt. Ook King George Street biedt een overdaad aan winkeltjes (zelfs een winkeltje met Nederlandse producten, zoals stroop, drop en hagelslag!) en cafeetjes. King George Street kruist uiteindelijk met Dizengoff Street, een van de bekendste straten in Tel Aviv. Hoewel niet meer zo populair als in vroeger jaren, vind je hier nog steeds de duurdere kledingzaken, van internationale designers, maar ook locale topnamen.
Hoewel op papier niet meer de grens van Tel Aviv, wordt Ibn Gvirol Street toch nog steeds beschouwd als de buitenste rand van de stad. Deze brede straat biedt enkele van de betere ijssalons en opnieuw een hele reeks aan barretjes, restaurants en winkels. Deze straat loopt uit op het Rabin Square, zo genoemd naar Yitzhak Rabin die op dit plein vermoord werd op 4 november 1995. Het monument ter herdenking van zijn dood vormt nog ieder jaar rond het begin van november het centrum van herdenkingen.
Zoals eerder gemeld wordt er hard gewerkt aan een boulevard die van zuidelijk Jaffa tot het noorden van Tel Aviv loopt. Het deel in het noorden van Tel Aviv heeft al een metamorfose ondergaan. Van de oude haven, die hier in de jaren 30 is aangelegd, tot aan de monding van de Yarkon rivier is hier een bijzondere boulevard aangelegd. Een houten constructie in een golvend patroon dat verwijst naar de duinen waarop Tel Aviv is gebouwd biedt een uitstekend uitzicht op de zee (prachtige zonsondergangen!) en een constant veranderend en groeiend aanbod aan restautrants en bars. Hoewel de haven niet meer in gebruik is, heeft het gebied de naam HaNamal gekregen, wat ‘de haven’ betekent. Inmiddels schijnen er wel plannen te bestaan om het weer in gebruik te nemen als haven voor prive boten.
Het noordelijke deel van HaNamal wordt begrenst door de monding van de rivier Yarkon. De rivier wordt omzoomd door een groot park, met allerlei mogelijkheden om een dag heerlijk buiten door te brengen. Of je parkeert rond zonsondergang je auto langs het park en wandelt in de laatste zonnestralen naar HaNamal waar je met uitzicht op zee van een lekker diner geniet.

Behalve de al genoemde mogelijkheden in Tel Aviv, zijn er nog vele andere. En de aangrenzende steden hebben ook nog vanalles te bieden. Vraag het aan een ieder die je ontmoet en ze zullen je met plezier vertellen waar je moet zijn. En met de altijd goede atmosfeer, het heerlijke eten (overal!) en de open ‘attitude’ van de locale bewoners kan het eigenlijk niet fout in Tel Aviv!

Tel Aviv plays, Haifa works and Jerusalem prays.
So of course we want to live in Tel Aviv!! :mrgreen:

Tel Aviv plays…

About halfway down the coastal strip of Israel, you’ll find Tel Aviv. It’s a young, modern city, the economical and cultural centre of Israel. Just a little to the south you’ll find Jaffa. That’s where settlement started. Jaffa has a very complex history as an important port. Archaeological excavations have brought artefacts to light that can be dated as far back as 7500 BCE. Historical sources tells us that the Egyptians have reigned here, that King David and Kong Solomon have held the city, that the crusaders have held power, but also that Saladin, King Richard the Lion heart and Napoleon have left their footprint.
At the beginning of the twentieth century the city started to grow at such a pace that more and more people started to settle just north of the city, creating a whole new suburb in the sand dunes along the coast. This suburb was the first of many districts of the future city of Tel Aviv. The name translates to something like ‘spring hill’. ‘Tel’ is Hebrew for ‘hill’ and is used in archaeology to describe a hill where layer upon layer of settlement has taken place. ‘Aviv’ is Hebrew for spring. The contrast between the two parts of the name – Tel, associated with a long history and Aviv associated with new, young life – still reminds us of the long history of the area and really very young city. The name however is derived from the translation of Theodor Herzl’s book, Altneuland (old-new-land), what was translated to Hebrew as Tel Aviv.
Tel Aviv’s growth was kept at a steady pace by the many migration waves. Within 25 years the city replaced Jaffa as the most import economical centre. In the thirties the part of Tel Aviv that’s now called White City (for it’s mainly white houses) was build. Most of the houses here are built in a style influenced by Bauhaus architects from Germany who fled for the Nazi regime. But also in the rest of Tel Aviv most of the houses are white, or at least close to white. Which is why the tourist industry likes to refer to Tel Aviv as a whole as the White City.
For a short period after Israel’s Declaration of Independence in 1948 Tel Aviv was the capital of Israel, but in 1949 this honour was transferred to Jerusalem. As a consequence however of the international dispute about Jerusalem’s status, most of the foreign embassies remained in Tel Aviv until today.
Because Tel Aviv was built on sandy dunes, agriculture wasn’t profitable. Jaffa had had to give up her roll as most important port to the much more modern ports of Haifa and Ashdod long since. Partly due to this Tel Aviv developed as a centre for scientific and technical research, gaining a leading position internationally.
The exceptional status of Tel Aviv caused a huge urban area to develop around the city that is generally called Tel Aviv Metropolitan Area. This area roughly coincides with the area that is called ‘Gush Dan’, translating to something like ‘Dan region’. This name refers to the historical background of the area, which belonged to the tribe of Dan in the biblical Israel.
Tel Aviv has also developed into a internationaly attractive tourist destination. The city has been described as ‘the city that never sleeps’ for her obvious around-the-clock-culture. And the city is a perfect starting point for venturing out into the rest of Israel. Because of the central location many of the most attractive touristic attractions are within a few hours drive and easy to visit within one day. Jerusalem is an hour’s drive to the east, from there the Dead Sea is only one more hour driving. About 2 hours driving to the south brings you to the Negev and a little longer towards the north brings you to the Lake of Galilee.

But as mentioned before Tel Aviv has enough holiday potential by herself. There’s always something to do, no matter what time, no matter what your wishes are: sun-sea-beach, museums, shopping malls, markets, great food and a busy night life. The only thing missing in Tel Aviv is a historical centre, the way we find them in Europe. But that’s what Jaffa is for. In 1954 the two cities were merged into the Tel Aviv-Yafo municipality, so really Tel Aviv does have it all!
Jaffa is the perfect place to start a holiday. In the historical centre (mostly renovated, but with respect for the ‘old’ atmosphere) you’ll find all sorts of galleries, antique merchants, jewellers and more in the narrow winding streets. These same streets also lead to the old port, where they are still working on renovations, making the area more accessible for tourists (this was beginning of 2009). The goal is a boulevard along the beach from the north of Tel Aviv to the south of Jaffa, where it can connect to the already existing boulevard of Bat Yam. From the top of the hill that supports the old city of Jaffa there’s a beautiful view of Tel Aviv, and it’s a perfect spot to enjoy the sunset!
At the foot of the hill you’ll find the current centre of Jaffa. The souk (Arab market) dominates the sights in the streets. Here anything might be sold, from plain rubbish to kitsch and antiques; but also clothing, jewellery etcetera. From May until August the souk remains open until late at night, with often live music. This part of Jaffa bursts with bars and restaurants where great food is served until the last customers have left.
But good food is also served everywhere in Tel Aviv. Most European and Asian kitchens are represented, plus a huge number of combinations of any of these kitchens.
There’s also a souk in Tel Aviv. Souk HaCarmel, or Carmel Market offers clothing, the complementary accessories; food, ranging from candy to herbs and from meat to fish; and about any other thing you might need. For the average tourist it may not be the cheapest place to do some shopping, but if you speak a little Hebrew, or just are very good at bargaining over the price it can be very much worth your trouble.
On Tuesdays and Fridays there’s an ‘Arts and Crafts Fair’ in the street parallel to the souk (weather permitting). This market, called Nachlat Binyamin, for the main street of the market, offers an enormous diversity of art and craft work from local artists. A very stimulating, inviting and colourful market: the perfect place to find some nice souvenirs. Be aware though that this is not the cheapest place to buy some nice things, but what you’ll find here will be much more unique!
Neighbouring these two market areas is Neve Tzedek. This is the part of Tel Aviv that was built first, when people started leaving Jaffa to build a new suburb in the dunes to the north of Jaffa. The most striking feature of this neighbourhood is that you won’t find any high rises here. Most of the buildings only have 1 or 2 floors. It’s like a village…in the middle of the city. The streets are a lot narrower and hardly accessible to traffic. Although Neve Tzedek used to be a poor neighbourhood, it’s now one of the hipper places to be. More and more houses are being refurbished, the main street slowly fills up with local clothing and jewellery designers and some of the best restaurants of Tel Aviv are to be found here.
On the other side of Souk HaCarmel and Nachlat Binyamin one of the most popular area’s of Tel Aviv is located. Well known is Sheinkin Street, where you’ll find great clothe stores and some of the most pleasant bars and cafes. It’s also one of the central spots for Tel Aviv’s night life. One street down there’s King George Street, from where a daily clothes market is accessible. Also King George Street has an overload of shops (even a shop with Dutch products!) and cafes. King George Street eventually crosses with Dizengoff Street, one of the most well known streets of Tel Aviv. Although not as popular as it once was, it’s still the place to be for the more expensive clothe boutiques, of international designers and also locale top brands.
On paper it’s no longer a border of Tel Aviv, but many still look at Ibn Gvirol Street as the outer edge of the city. This wide lane has some of the better ice cream salons and again a huge number of bars, restaurants and shops. This street leads to Rabin Square, named after Yitzhak Rabin, who was murdered here on November 4th 1995. The monument in remembrance of his death is still the focus of many ceremonies around the beginning of November.
As mentioned before a boulevard is being created from the south of Jaffa to the north of Tel Aviv. The northern part in Tel Aviv has already been transformed. From the old port that was built in the 30’s, to the mouth of the Yarkon river a very nice boulevard has been created. A wooden construction simulating the waving forms of the dunes offers a beautiful view of the sea (great sunsets!) and a constantly changing and growing number of restaurants and bars. Although the port hasn’t been in use for a while, the area was given the name HaNamal, which means ‘port’. There are rumours about using the port again for private boats.
To the north HaNamal ends at the mouth of the Yarkon River. There’s a park alongside both river banks, with all kinds of options to spend a lovely day outside. Or you can park your car close to the park around sunset and you walk to HaNamal in the last rays of sun, to have a nice sea side dinner.

Besides the mentioned options in Tel Aviv, there’s plenty more. And the neighbouring cities also offer al kinds of fun. Ask anyone you meet and they’ll be happy to tell you where to go. And with the always good atmosphere, the great food (everywhere!) and the open mindedness of the locals you really can’t go wrong in Tel Aviv!!

Sorry, you cannot respond to this post.