Main menu:


Memory Lane

20071228-Hong-Kong-E073
Hong Kong Zoological & Botanical Gardens

Site search

Login

Registration disabled | Recover lost password?
Username
Password

Welcome, to our site! After living for some time in Israel and then in the UK we've now moved to Germany. We'd like to share our experiences with you. We hope you have as much fun reading as we have writing.

Quote

Categories

Archive

January 2022
S M T W T F S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

‘t is gelukt, ‘t is gelukt!!

‘t Is me eindelijk gelukt!

Ik ben al een tijdje aan het proberen zelf ontbijtkoek te maken. Ik kan ‘m hier wel krijgen, maar ‘t is dan toch niet echt lekkere. Dus ik dacht, ik maak ‘m zelf. De eerste keer dat ik ‘m maakte, was ‘ie erg goed gelukt. Helaas, toen ik ‘m de tweede keer maakte was ‘ie zo hard, dat ik d’r zo wat koppen mee had kunnen inslaan… Ik vermoedde dat ik de hoeveelheid melk verkeerd gelezen had (ik heb nogal de neiging om hoeveelheden verkeerd te lezen, hoe zeer ik ook mijn best doe om op te letten :mrgreen: ), maar de vraag bleef, wat had ik nog meer verkeerd gelezen?
Nu, na een stuk of 6 pogingen, is ‘ie eindelijk geworden zoals ik hem hebben wilde! Uiteindelijk heb ik verschillende recepten met elkaar gecombineerd, waarbij ik de hoeveelheden heb aangepast naar mijn eigen voorkeuren. Het enige dat ik van het oorspronkelijke recept gebruikt heb is de kruidenmix…ik snap nog steeds niet hoe dat recept die eerste keer zo’n lekkere cake kon opleveren…

Ontbijtkoek Voor diegenen die mijn versie van ontbijtkoek ook eens willen uitproberen, zo moet het:

verwarm de oven voor op 160 graden.
Mix:
• 250 gr meel
• 100 gr bruine suiker (bv donkerbruine basterdsuiker)
• 4 tl bakpoeder
• snufje zout
• 100 gr honing
• 2 tl gember
• 4 tl kaneel
• 1 tl / 4 gemalen kruidnagels (ik stamp ze in de vijzel)
• ½ tl gemalen zwarte peper
• ½ tl nootmuskaat
• 100 gr gesmolten boter
• 200 ml melk

Het deeg mag redelijk vloeibaar zijn, zodanig dat je het in de vorm kunt gieten. Maar wel nog zo dik dat het langzaam gaat.
Giet het deeg in een ingevette cakevorm.
Baktijd: ca. 60 min
Haal, zodra de ‘ie klaar is, de cake uit de oven en laat ‘m afkoelen. Wanneer ‘ie ver genoeg afgekoeld is om ‘m in je handen te kunnen nemen, haal je ‘m uit de vorm om verder af te koelen.

Ik heb een kleine cake vorm gebruikt (ca. 1 liter), dus als je een grotere cake wilt maken, zul je de hoeveelheden en de baktijd moeten aanpassen. Met de bovenstaande verhoudingen wordt de cake vrij vast, zoals dat hoort bij ontbijtkoek, maar het is ook lekker om ‘m eens wat luchtiger te maken. Daarvoor hoef je alleen maar wat mee melk toe te voegen. Pas ook de hoeveelheid kruidenmix aan, om te voorkomen dat ie flauw van smaak wordt.

Smakelijk!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.