Main menu:


Memory Lane

2008-05-05-Haifa-008
De Baha'i tuinen en de tempel

Site search

Login

Registration disabled | Recover lost password?
Username
Password

Welcome, to our site! After living for some time in Israel and then in the UK we've now moved to Germany. We'd like to share our experiences with you. We hope you have as much fun reading as we have writing.

Quote

Categories

Archive

May 2020
S M T W T F S
« Mar    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Hebreeuws, Purim en een eenzaam weekje…

Shalom, shalom allemaal!! De wittebroodsweken zijn bijna voorbij en het normale leven gaat weer beginnen. Niet dat er zoveel in dat normale leven verandert, omdat het zich toevallig in de wittebroodsweken afspeelt. :wink: Maar moet toch wel zeggen dat het anders aanvoelt hoor, nu ik me ineens Aukje Habets mag noemen. Maar het is ook wel verwarrend…omdat het in de Nederlandse wetgeving zo geregeld is dat je toch altijd je meisjesnaam behoudt, moet ik nu bij alles wat ik doe nadenken ‘ goh welke naam moet ik hier nu opgeven?’. Ach ja, zal wel wennen!!

Inmiddels ben ik eindelijk begonnen met een echte cursus Hebreeuws. Ik had al op eigen houtje een begin gemaakt, maar moest toch echt concluderen, dat ik zo misschien wel de taal zou leren begrijpen, maar niet zou leren spreken. Uiteindelijk ben ik een ramp waar het woordjes leren betreft… Dus maar eens met het instituut gebeld in Tel Aviv dat de cursussen Hebreeuws geeft. Daar kreeg ik te horen dat een van de cursussen net 2 weken bezig was en dat ik langs kon komen om te kijken of ik daar nog in mee zou kunnen komen. In de verwachting een les mee te mogen lopen ging ik vol vertrouwen er naar toe…bleek bij aankomst dat ik toch echt eerst een test moest maken!! :shock: Lichtelijk in paniek nam ik de papieren in ontvangst. Geen woord Engels te bekennen!! Er toch maar eens rustig voor gaan zitten en uiteindelijk ontdekte ik dat ik toch best een heel eind kon komen!! Zodra ik klaar was mocht ik de papieren inleveren en kreeg meteen het resultaat te horen…ik mocht instappen in die bewuste cursus!! Jippie!!
Inmiddels heb ik er twee weken op zitten en heb ik al een brief geschreven en mijn eerste gesprekjes in het Hebreeuws achter de rug. Ik vind het heerlijk om te zien met wat voor sprongen we vooruit gaan. De hele les is nu in het Hebreeuws en ik kan het gewoon volgen! :mrgreen:

De eerste les die ik volgde had ik meteen geluk…het was de woensdag voor Purim, een Joodse feestdag en dat werd natuurlijk gevierd! Na anderhalf uur les begonnen de festiviteiten, zingen, dansen en wat lekkernijen. Een leuke manier om meteen kennis te maken met deze feestdag! Vrijdag was het pas echt Purim en we hadden afgesproken met wat vrienden om eerst in Tel Aviv wat rond te gaan kijken en daarna naar Holon te gaan (een stadje ten zuiden van Tel Aviv) om daar naar de parade te gaan kijken. Om een beetje in de stemming te komen had ik twee vlechtjes gemaakt en wat sproetjes op mijn gezicht getekend :cool: …Purim is namelijk een feest waarbij men zich verkleedt! En tenslotte had ik de Carnaval in Maastricht gemist! In Tel Aviv was een van de hoofdstraten afgezet en vol gezet met kraampjes en podia. Hier was het hele gebeuren echt op kinderen gericht. Er zouden de rest van de dag allemaal optredens zijn en overal konden de kids van die balonnen-figuren krijgen.
In Holon was het hartstikke druk, heel Israel leek te zijn uitgelopen voor de parade. Er liepen vooral veel scholen in mee, die dan ieder hun eigen kostuum hadden bedacht en een dansje deden. En ertussendoor zaten grote wagens met allerlei thema’s. Erg leuk om te zien en ontzettend gezellig!!
Als je wat meer wilt weten over de achtergrond van Purim, kun je dat nu lezen op de site. Ga naar About, dan naar Religion en kies dan Judaism en dan Purim.

Inmiddels is Purim ook al weer ruim 2 weken geleden. Nu zit ik hier in mijn up, want Emanuel is al een week in Las Vegas en omgeving, voor een conferentie. Hoewel ik hem natuurlijk flink mis, heb ik genoeg om handen om me niet te vervelen. Natuurlijk zijn er de lessen hebreeuws, drie morgens in de week en het bijkomende huiswerk. Maar ik heb meteen ook van de gelegenheid gebruik gemaakt en de foto’s van China in een album geplakt. Is leuk geworden, al zeg ik het zelf! :lol:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.